Tahun Depan SPM cuma 10 subjek

Thursday, May 28, 2009

Pakdi: Aku ingat ada orang tak paham sistem SPM terbuka ni. Aku pun tak tahu siapa yang bagi pemahaman tak betul pada budak-budak yang nak ambik SPM ni.

SPM ni tiket masuk universiti je. Tak lebih dari itu.

Kalau score, bagus. Senang dapat biasiswa. JPA hantar luar negara.

Tapi biasiswa boleh dapat lagi kalau score masa matrikulasi, STPM, 1st year di universiti dan even kalau score baik punya sepanjang buat degree boleh apply lagi masa final year.

Ini SPM jadi tempat nak tunjuk power pulak ambik banyak gilerrrrrrrrrrr subject.

Bagi aku student yang score 7 1A straight out of 7 subjects is better (100% 1A) than student yang ambik 15 subjek tapi cuma dapat 10 1A (66% 1A).

Mungkin jugak sistem biasiswa tu ada flaw dan boleh dimanipulasi. Menyebabkan ada student yang tidak dapat biasasiwa walaupun dapat 100% 1A.

10-subject cap for SPM from next year
By SARBAN SINGH

NILAI: Beginning next year, students sitting for SPM will only be allowed to take a maximum of 10 subjects.

Deputy Prime Minister and Education Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said this was because 90% of all students took a maximum of 10 subjects or less.

“We want to streamline and also make it easier when it comes to giving out scholarships,” he told reporters on Thursday after laying the foundation stone for the new Tunku Kurshiah College.

He added the grading system for the examination will also be improvised to better reflect the academic achievements of students.

(The Star)

2 comments:

weber 10:02 am  

ni satu lagi flip-flop...
dulu dah elok-elok 10 subjek... buat sistem terbuka.. sekarang ni balik 10 subjek...
kenapa dulu buat sistem terbuka?
kenapa sekarnng nak patah balik?

ni isu PPSMI bila nak abis?
bila kerajaan nak tetapkan sistem pemarkahan peperiksaan?
sekolah Tamil kat estet bila nak cukup meja kerusi?

ni semua cerita nak bagi biasiswa kat anak Melayu la ni.. malas nak gaduh dengan anak Cina...

Afyan 6:58 pm  

Sistem pendidikan negara akan berubah dengan berubahnya menteri.

Yang jadi mangsa? Pelajar!

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP