Bodoh lagi Bahlol

Monday, April 20, 2009

Rasanya inilah antara kenyataan terbodoh yang lahir dari sistem PTD.

Ada sesiapa mahu saman Datuk Dr Abd Rahman Hashim, Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ini biar dia sedar yang EKSEKUTIF tidak ada kuasa dalam DUN.

IPOH 18 April - Tindakan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar menggantung tugas Abdullah Antong Sabri sebagai Setiausaha DUN Perak tidak sah dan tidak boleh dikuatkuasakan, kata Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Datuk Dr. Abdul Rahman Hashim.

Ini kerana, jelas beliau, jawatan Setiausaha DUN Perak adalah jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) Gred M52 yang diluluskan pihak berkuasa negeri melalui waran perjawatan ditandatangani Menteri Besar Perak.

Sehubungan itu, katanya, proses pelantikan dan pengisian jawatan itu memerlukan kelulusan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

"Selepas itu, selaku Setiausaha Kerajaan Negeri bagi pihak kerajaan negeri, saya akan mengeluarkan surat rasmi pelantikan Setiausaha DUN Perak.

"Dengan ini dimaklumkan bahawa pihak JPA mahupun kerajaan negeri atau saya tidak ada mengambil sebarang tindakan ke atas Abdullah," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Kata Abdul Rahman, sehubungan itu, Abdullah kekal sebagai Setiausaha DUN Perak yang sah dan berkuasa mengikut bidang kerja dan tugas-tugas yang ditetapkan termasuklah sebagai Setiausaha DUN Perak.

Beliau berkata, ini juga bermakna tindakan menggantung Abdullah oleh Sivakumar hari ini adalah tidak sah dan tidak boleh dikuatkuasakan.

Tambahnya, mana-mana pihak selain JPA, kerajaan negeri dan Setiausaha Kerajaan Negeri tiada kuasa dan tidak berhak mempersoal atau mengambil sebarang tindakan ke atas Abdullah selaku Setiausaha DUN.

Maksudnya, PTD adalah orang paling berkuasa di atas bumi Malaysia ini kerana YDP Kerajaan Tempatan pun dilantik oleh JPA, walaupun Kerajaan Negeri yang berkuasa melaksanakan sesuatu mengikut undang-undang.

Macam kes curi pasir. Nak serbu kena ada orang Pejabat Tanah dan Galian. Kalau PTG tu diketuai oleh seorang PTD, dan MB dan exco-nya dapat tahu ada orang curi pasir, adakah PTD tu boleh tolak arahan MB supaya dibuat serbuan ke atas lokasi pencurian pasir tersebut ?

Sekarang aku dah PAHAM kenapa kes curi pasir di belakang rumah aku tu susah bebenor nak dihapuskan. Walaupun dah ramai report kepada majlis. Ada orang-orang bodoh dan bahlol yang menjadi ketua dalam sesuatu agensi kerajaan. Khabarnya yang curi pasir di belakang rumah aku tuh adalah orang-orang UMNO yang mana UMNO adalah kerajaan Persekutuan yang boleh memerintahkan PTD ni buat apa sahaja! Mengikut cakap dan amalan SUK Perak yang berlagak itulah.

Maka kalau JPA / SPA kata ok maka, PTD tu berhak buat apa sahaja dan sesiapa sahaja, termasuk SPEAKER DUN kena ikut cakap PTD. Sedangkan Setiausaha Dewan bekerja dan berkhidmat untuk DUN yang diketuai oleh seorang speaker.

Kepala hotak dia berjambul.

Baik JPA / SPA je lantik speaker DUN kalau macam tu. BODOH!

Pemahaman dan amalan yang sungguh berbahaya ke atas konsep pengasingan kuasa.

Selamat aku bukan orang Perak.

1 comments:

kumb@ng 12:43 pm  

wow!kasaq bunyi... memang patut ponnn dorang kena bodoh dan bahlol!

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP