The day I stand proud to be an 'Erdogan'

Saturday, January 31, 2009

This is NOT my writing. It belongs to my friend and it is worth to share with all of you.

Erdogan melangkah keluar dari forum ekonomi dunia di Davos setelah Peres mempertahankan tindakan Israel membunuh ribuan Muslim Gaza

The day I stand proud to be an 'Erdogan'

The chairperson of that eventful forum in Davos must be constantly thinking the consequences of his actions to the middle east peace initiative. America is certainly hot on his tails.

Recep Teyyep Erdogan the Turkish prime minister, furious for not given equal speaking time by the chairperson as compared to Shimon Peres the president of Israel who had more than 25minutes to himself, walked out of the forum. Ban Kin Moon was left speechless.

The scene of Erdogan walking out of the forum was shown live across all major channels worldwide. Back in Ankara and Istandul, he returned home as a national hero.

I was not captivated by his walk-out, more than I was with the way Erdogan dealt with the whole situation, and how calm he was through out. Yes, he was certainly incensed by the way he felt the forum was being manipulated, but certain he knew that such was possible anyways.

He knows that Israel, of all nations, cannot afford to make an enemy out of Turkey. As a matter of fact, technically, Turkey is a friend of Israel as it is one of only a few Muslim countries in the world, who recocnise Israel and has an Israeli ambassador residing in Ankara. This is in spite of the fact that the islamist party won convincingly in the last few elections in Turkey.

Erdogan chose his words well. He even made peres rose his voice, of which he reminded the israeli president that by raising his voice, peres was trying to evade the truth. It is the art of such masterful debate and mind game that amazes me. Erdogan reminds us that when it matters most, it how we convince the world, that counts.

Erdogan was merely trying to make a simple point. Israel is unable to hide the fact that its insurgent into Gaza merely a few weeks ago, was a bloody,unlawful act of war. But Peres, mindful that all eyes and ears are now convinced of Erdogan's argument, tried his best to describe how militant Hamas is and that Israel is merely trying to defend itself.

Israel for the past few weeks realises that the global perception are against them. Day in and day out, Peres as president of israels now appears in many television series defending the act of IDF, the army of Israel. Ironically, or rather more as propaganda, even its army IDF, means the Israeli Defence Force.

But for all the rabbit that israel can pull out of hat to trick the world and cajole america, it now has a worthy opponent. And it is to their annoyance, that this new enemy in the form Erdogan and his bright savvy young 'armies', is also considered a dear friend by the mighty United States of America.

Erdogan, is the embodiment of the perfect Islamist. A brilliant man, an extraordinary strategist, savvy and diplomatic, he is the worse opponent that Israel or any enemy of islam can expect. How do israel make a devil out of someone who is even willing to sit and debate with israel and host israel in their own homeland?

Israel loaths Turkey, and even more so the islamist in Erdogan and in Turkey. But why are they unable to demonise Turkey the way they do of iran or even hamas?

America for one, needs turkey on their side in the strategic alliance of nato against the emergence of mother russia north of the black sea. And they found the islamist leadership in turkey an unseeming 'friend' as they try to manouver themselves in between the blacksea and the war in iraq. Israel in return must tow the line.

But it is Erdogan's longsightedness in all things strategic that has allowed the Islamist to rule thus far in Turkey, albeit the support by America. The secularist in turkey has been unable to secure the support of their friends in the cia, simply because Erdogan, unlike the former leaders in Rafah, are much more sophisticated. To put it simply, Erdogan is playing the mind games at a totally different level, at which his enemies do not even understand.

When the secularist (or even america and israel) thought that by taking government erdogan would send off the israeli ambassador, he did not do so. When the constitution disallowed erdogan's wife to enter the official prime minister's residence, he merely said "ok, I ll stay at my own house". Erdogan was openly pro EU and pro market, pushing strongly for Turkey's entrance into Brussels, and thus finding new friends in the likes of britain, italy and spain. As members of Nato, it was a strong ally of america in the so called war on terror.

Secularist has almost given up in turkey.israel is trying their best to understand and read his next move.while america now owes turkey, more than otherwise.

Erdogan knew that he is in a much stronger position to walk out of that forum more than he would have 10 years ago, or even 5 years ago. America needs him more than he needs America.

At the same time, by leveraging on unprecedented moves unexpected of a true islamist in dealing with israel, he makes it obvious that the act of israel, is not an act of self defence, nor is it an action by the "jewish people who are devils" as many people in malaysia like to say, but it is simply an act of unlawful war and terror by the zionist government itself.

As erdogan said it himself in the rally today upon his return from davos. " We must be reminded that the enemy of palestine are not the jewish people, or the israeli citizens, but it is the zionist government".

Of course some islamist would like to equate the 3 as the same, but one has to realise that Erdogan was merely trying to remind us, that by having less enemy, you actually move forward faster and more effectively. Why make unnecessary enemies, well at least, why make them all at the same time?

There is an abundance of thinking that the islamist in malaysia must learn from this drama of erdogan in davos.

To start with, shame on those malay islamist who freely make derogatory terms out of the name Erdogan, to subscribe scournfully those with supposed 'reformist' agenda in the islamic movement, and especially, in the so called islamic party.

As a matter of fact, it is downright patronising to equate 'Erdoganism' with any particular individual political leadership in malaysia. Obviously, Erdogan is way beyond our Malay mentality league or any individual politician who may or may not be erdogan's friend. We the islamist in malaysia, has yet reached that level of thinking, well hopefully not for long.

If anything, the islamist in malaysia, cross cultures,race, mazhab,movement and political party affiliation, must realise that as much as we like to hate the zionist army by boycotting mcdonalds and drinking less starbucks, we will go nowhere in saving palestine, as would like to, unless we start moving to the next level of strategizing and thinking.

It is shameful that even as chairman of the oic, the best we could do to save palestine is eat less mcdonalds and feel less guilty by sparing some change in that donation box. And of course, holding concerts, in the name of palestine. Utterly ridiculous.

Paradigm change is what the islamist need in malaysia. And to embrace erdogan and the islamist movement ideals in turkey is abt shifting our strategy towards mastering the mind games, that is much more effective and powerful but certainly more difficult too.

The islamist in malaysia must shift our gear towards learning the more global issues affecting islam, and learning to strategize for islam in a more global view. Many of us talk abt winning the war for palestine, and yet little amongst us the islamist are aware of essential reading materials such as the haaretz, or the jerusalem post.

But it is not just abt palestine. The islamist in malaysia must learn to be global, in the most real sense, the way erdogan is. We need not to talk abt negara islam and scaremongering others with words like hudud, when in reality an islamic world in malaysia shall be achieve in its truest sense when the islamist in malaysia are more sophisticated and intellectual in thinking, leaving behind elements of racism, tribalism, factionalism and all the ism which has divided us islamist and malaysia for so long.

In a more micro level, Usrah systems must be liberated from mere studies of the same books and materials thought for almost 2 generations. Not disregarding the old books by authors fathi yakan and the likes, young islamist must be exposed to literatures written by karen amstrong or even to strategy books by lou tzu.

The liberation of islam and islamist in malaysia shall draw closer each day. The old will die, and with them, old ideas and old cultures. The young must be brave to bring change, for we do not want to be just mere followers in the global agenda of islam.

islam is a beautiful religion that has been at the end of much fitnah by the act of its own followers.islam is a religion, whose truth can defend itself. And we the young islamist, must rise to the occasion of change, for the rise of islam shall not wait for us.

WMFirdaus Sent via StrawBerry from Maxis Mobile

Read more...

Tony Fernandes & Airport Labu ~ Malaysiakini

Wednesday, January 28, 2009

Blog dan internet membolehkan kita mendengar kedua-dua pihak bersuara secara adil, telus dan direct to the point tanpa perlu kepada sebarang tapisan editorial seperti dalam akhbar dan televisyen.

Anda sebagai pembaca dan pencari pelbagai maklumat di internet perlu menilai sendiri maklumat pro dan cons sebegini.

Dan dalam isu pembinaan KLIA East @ Labu Airport, CEO Air Asia Tony Fernandes akhirnya telah bersuara ...


When AirAsia started, we had two major handicaps. We were competing against a subsidised airline that receives subsidies on their domestic (routes) which range from RM400 million to RM600 million a year. It’s very hard to compete. In the early days, (the global) oil price was US$30, so it was okay. But (the) oil (price) began to creep up. I fought for a level playing-field - remove the domestic subsidies.

In August, it was removed. We had gone to see everybody and all cabinet members and a lot of MPs. We did briefing sessions with MPs to show our situation. Part of that deal was that they gave us the rural air services, which was not (what) we wanted.

I don’t see how anyone can say that (removal of subsidies) is wrong for the country. Taxpayers (now) don’t subsidise MAS. In fact, MAS has become profitable since the subsidy was removed and is competing with us on everything. That’s fair.

Baca selanjutnya di blog Amal

Untuk membaca blog yang menentang idea ini, saya fikir sudah banyak ditulis dalam blog-blog lain yang lebih popular.

Read more...

Puteri Putera UMNO perlu bubar

Kalau Cikgu Disiplin UMNO sendiri dah cakap macam tu, apa kata anak-anak murid yang lain?

Apa kata Guru Besar dan bakal Guru Besar yang nampak dah tak sabar sangat dah tuuu ... Bik Mama dah macam 1st lady.

Hari ini, Pengerusi Lembaga Disiplin Umno, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail, mencadangkan sayap parti, Puteri dan biro Putera dibubarkan bagi mengelak gejala politik wang.

Sambil menyifatkan Umno perlu distrukturkan semula, beliau berkata, kewujudan Putera dan Puteri melemahkan Umno kerana lebih banyak pemilihan, lebih banyak gejala terutama politik wang melanda parti.

Beliau berkata ahli kedua-dua pergerakan itu seharusnya memberi tumpuan kepada pelajaran berbanding politik kerana masih muda dan belum sesuai untuk berpolitik.

Read more...

Penghijrahan cerdik pandai perkara biasa - IBBM

Adakah Malaysia telah menjadikan tempat yang baik untuk bekerja ?

Teringat kepada kawan-kawan yang kini mencari makan di luar negara kerana tawaran yang lebih menarik untuk bekerja di sana.

Dari Utusan Malaysia ...

KUALA LUMPUR 27 Jan. - Masalah penghijrahan cerdik pandai berlaku di mana-mana sahaja, termasuk Malaysia dan negara-negara maju, berikutan permintaan global yang tinggi ke atas tenaga mahir dan profesional, kata Ketua Pegawai Eksekutif Institut Bank-bank Malaysia (IBBM), Dr. Mohd Kamal Khir.

Beliau berkata, penghijrahan modal insan adalah perkara biasa dan sering berlaku kerana para pekerja mempunyai pilihan untuk berkhidmat dengan syarikat di mana-mana negara yang menawarkan insentif terbaik.

''Saya rasa sesiapa pun tidak boleh menghalang seseorang individu beralih ke tempat lain, apa yang boleh kita buat ialah menjadikan Malaysia sebagai negara yang lebih menarik untuk bekerja dan mempunyai kerjaya.

''Salah satu langkah terbaik ialah memupuk tenaga mahir berkualiti iaitu yang terdiri daripada bakat tempatan dan juga asing, sekali gus menghasilkan prestasi bagus," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Mohd Kamal menjelaskan, kebanyakan orang mempunyai salah anggapan bahawa tenaga kerja profesional dan pekerja asing yang mahir 'menguasai' sektor-sektor tempatan.

Tambahnya, mereka (pekerja asing) diambil kerana terdapat kekurangan tenaga tempatan mahir atau ketidakcukupan tenaga kerja profesional dalam sesuatu bidang.

Dalam pada itu, Mohd Kamal berkata, pihaknya telah menyediakan Program Meningkatkan Tenaga Mahir dalam Sektor Kewangan (FSTEP) pada September 2007 yang dipacu oleh industri perkhidmatan kewangan dengan objektif untuk melatih dan menyediakan graduan berkelayakan untuk bekerja dalam institusi perkhidmatan kewangan.

Menurutnya, masih terdapat kekurangan tenaga mahir dalam industri perkhidmatan kewangan terutamanya dalam sektor perbankan Islam.

''Kami amat memerlukan kakitangan yang terlatih untuk kerja-kerja mahir supaya dapat menangani masalah kekurangan tenaga mahir memandangkan rantau Asia Barat yang kian berkembang mungkin menjadi satu ancaman.

''Sebenarnya terdapat bakat-bakat tempatan tetapi kebanyakannya telah beralih dari sektor kewangan ke sektor bukan kewangan seperti pembuatan, komunikasi dan swasta manakala yang lain masih belum digilap supaya menjadi cemerlang," katanya.

Beliau berharap dengan penekanan terhadap aspek kualiti dalam graduan yang dipilih, pihaknya pasti dapat mencapai objektif dalam membantu kekurangan tenaga mahir dalam industri perkhidmatan kewangan.

Program FSTEP disasarkan kepada pelajar yang baru menerima ijazah dari institusi pengajian tempatan dan luar negara serta mereka yang bekerja dalam sektor bukan kewangan tetapi mempunyai minat untuk melanjutkan kerjaya dalam industri perkhidmatan kewangan.

Kata Mohd Kamal, setakat ini, sebanyak 90 peratus peserta FSTEP terdiri daripada graduan tempatan manakala bakinya dari universiti luar negara.

Bagaimanapun ujar beliau, graduan yang ingin menyertai program itu perlu memiliki Purata Nilai Gred Terkumpul (PNGK) sekurang-kurangnya 3.25 dan ke atas bagi memastikan kualiti graduan dikekalkan.

''Peserta program ini akan menerima elaun biasiswa berjumlah RM2,200 sebulan dan juga perlindungan insurans dan faedah perubatan asas.

''Program setahun ini merangkumi empat teras aliran perbankan dan insurans iaitu perbankan konvensional, perbankan pelaburan, perbankan Islam serta insurans dan takaful," katanya.

Ditanya sama ada pihaknya bercadang untuk mengeksport program FSTEP ke pasaran antarabangsa, Mohd Kamal berkata, mereka akan memberi tumpuan dalam negara terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang tindakan.

''Ini kerana, objektif utama FSTEP adalah untuk memenuhi keperluan perkhidmatan perbankan dan kewangan tempatan. Sekiranya ada keperluan, kami mungkin akan menimbang untuk berbuat demikian tetapi buat masa ini, kami tidak akan terburu-buru," jelasnya.

Menurut beliau, maklumat lanjut mengenai program itu boleh diperoleh dengan menghantar sebarang pertanyaan kepada enquiry@fstep.org.my ataupun melayari www.fstep.org.my di mana mereka boleh memuat turun borang permohonan.

''Pada masa yang sama, mereka boleh menghantar permohonan dengan menggunakan alamat e-mel berkenaan," katanya.

Read more...

Emel Untuk Zahid Hamidi ~ Malaysiakini

Thursday, January 22, 2009

Teman tak mahu kome semua pegi meeting dengan wakil Tok MB Peghok. Tandatangan & cop JKKK (N) itu harommm hukumnye disisi urusan kerajaan Persekutuan!

Subject: Tahniah Atas Kenyataan Anda
From: Hakimi Shaari
Date: Wednesday, 21 January, 2009 17:37
To: YB Datuk Ahmad Zahid Hamidi

Saya sebagai seorang rakyat negeri perak ingin mengucapkan Tahniah kepada anda kerana dengan kenyataan anda, tidak mengiktiraf cop JKK lantikan negeri perak dan juga tidak membenarkan Agensi kerajaan persekutuan untuk menghadiri mesyuarat kerajaan negeri perak, telah menunjukkan dengan jelas KEBODOHAN anda tentang konsep demokrasi dan juga KEBEBALAN anda untuk menerima isyarat dari rakyat.

Sebagai menteri anda sepatutnya menggalas amanah untuk menbantu dan mempermudahkan Rakyat yang sudah terhimpit dengan pelbagai bebanan. Bukan lagi menyusahkan rakyat.

dengan tidak mengiktiraf cop JKKK negeri, urusan rakyat bertambah rumit. Dan TAHNIAH!. ini akan menambahkan kebencian rakyat kepada UMNO dan BN yang BEBAL dan tak tahu malu .

akhir kata, Sahabat Rasullullah, Abdul Rahman bin Auf, akan disoal di akhirat selama lapan puluh tahun akhirat... bayangkan kita umat akhir zaman ini...apatah lagi mereka yang kononnya Pemimpin..

Fikir-fikirkan lah.

TAHNIAH dan Terima KASIH.

*Telah diubah suai dan dicantikkan dari post asal di http://bicaramanis.blogspot.com

Read more...

Konsert Alam Muzik M Nasir

Wednesday, January 21, 2009

Konsert Solo M. Nasir ini akan di adakan ...

Tarikh : 27, 28 Februari & 1 Mac 2009
Masa : 8:30 malam
Tempat : Panggung Sari, Istana Budaya
Harga Tiket : RM 45, RM 85, RM 150, RM 200, RM 250

Tempahan tiket boleh dibuat melalui ticket2u.biz atau hubungi 03-41498600



Saksikan persembahan M.Nasir menyanyikan lagu Andalusia bersama siapa ntah peserta Bintang Kecil tu dalam final Juara Lagu.

Aku rindukan zaman kebangkitan
Pabila nurani bersulamkan fikiran
Seganding dan bersatu
Lafaz niatku bertemu

Read more...

Barack Obama Presiden US ke 44

Obama Inauguration Pictures

Presiden Barack Obama menandatangi surat perlantikannya sebagai Presiden US ke 44 di President's Room of the U.S. Capitol

President Barack Obama, first lady Michelle Obama, dan anak-anak mereka Sasha, (kiri), and Malia melambai ke khalayak selepas Obama mengangkat sumpah di Capitol Hill, Washington

Obama bersama Biden, Vice President, dan pasangan masing-masing melangkah keluar dari Capitol Hill

Sasha Obama melambai menerusi tingkap limosin semasa meninggal Capitol Hill

Bekas President US, George W. Bush berjabat tangan bersama Presiden Obama sebelum menaiki helikopter tentera.

Barack Obama dan Michelle Obama menari bersama dalam Neighborhood Inaugural Ballin Washington

Barack Obama dan isteri, Michelle berjalan beriringan sambil melambai tangan dari Pennsylvania Avenue menuju ke Rumah Putih selepas mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat ke-44.

Read more...

TNB Rugi RM 944.1 Juta

Tuesday, January 20, 2009

Diorang ni ada speculate dalam forex ke ?

Kalau bisnes monopoli sebegini pun boleh rugi hampir RM 1 bilion, apa nak jadi ?

KUALA LUMPUR 19 Jan. - Hasrat Tenaga Nasional Bhd. (TNB) meraih untung dalam suku pertama tahun kewangan semasa gagal apabila kerugian dalam pertukaran asing berjumlah RM1.43 bilion menyebabkan syarikat itu mengalami kerugian bersih RM944.1 juta.

Tanpa mengambil kira kerugian pertukaran mata wang asing itu, TNB mampu mencapai keuntungan bersih sebanyak RM495.6 juta.

Pengerusinya, Tan Sri Leo Moggie berkata, perolehan TNB meningkat kepada RM7.89 bilion berbanding RM6.20 bilion, pada tempoh yang sama tahun lalu.

Moggie yang dilanjut tempoh pegangan jawatannya selama dua tahun mulai 12 Mac ini berkata, prestasi kewangan kumpulan mencerminkan kesan daripada penurunan pertumbuhan permintaan, peningkatan harga bahan api dan kelemahan Ringgit berbanding mata wang dolar Amerika Syarikat (AS) dan Yen Jepun.

(Utusan Malaysia)

Read more...

Faizal Tahir Bersara dari Dunia Nyanyian

"Saya jatuh cinta dengan suara Faizal Tahir," itulah antara komen peminat dalam radio Hot FM pagi tadi apabila DJ Faizal Ismail membuka topik perihal Faizal Tahir yang diberitakan ingin bersara dari dunia muzik.

"Kalau boleh saya tak mahu anak-anak saya membesar dalam keadaan saya seperti ini"

Berhasrat tinggal dunia muzik untuk beri perhatian kepada keluarga

MUNGKIN khabar yang akan disampaikan ini bukanlah sesuatu yang menggembirakan buat peminat penyanyi Faizal Tahir.

Ketika ditemubual sekumpulan media sejurus selepas acara penuh gilang gemilang Anugerah Juara Lagu (AJL) ke-23 berakhir, penyanyi itu membuat kejutan apabila mengumumkan dia ingin bersara seketika dalam bidang nyanyian bagi menumpukan perhatian terhadap kehidupan peribadinya.

Tegas Faizal yang mencatat sejarah peribadi dalam AJL ke-23 apabila dipilih sebagai pemenang Persembahan Terbaik dan kategori Vokal Terbaik untuk lagu Sampai Syurga, keputusannya itu dibuat dengan kerelaannya sendiri tanpa dipengaruhi sesiapa.

“Saya sudah lama memikirkan perkara ini. Rasanya inilah masa terbaik untuk saya berehat dan menumpukan perhatian kepada keluarga saya. Saya pun bukan muda lagi.Sudah mencecah 31 tahun pun.

“Lagipun anak-anak saya sedang membesar dan tak lama lagi saya bakal menerima anggota baru. Kalau boleh saya tak mahu anak-anak saya membesar dalam keadaan saya seperti ini."

(Berita Harian)

Read more...

Pelajar Pondok Dipenjara 2 Hari kerana Tidak Pakai Helmet ~ Malaysiakini

Monday, January 19, 2009

Seorang pelajar sekolah pondok, Ahmad Nasir Darus, 28 (kiri), melaungkan takbir pada 100 pelajar pondok yang hadir perbicaraannya setelah pihak majistret menolak penangguhan perlaksanaan hukuman terhadapnya yang disaman menunggang motorsikal tanpa memakai topi keledar kerana berserban di Mahkamah Majistret Kota Bharu. Beliau memilih hukuman dipenjarakan 2 hari atas alasan mengikut sunnah.

Wajah Ahmad Nasir Darus, 28

*Foto-foto oleh Zaman Huri Isa / NST

Read more...

Keputusan Pilihanraya Kecil Parlimen Kuala Terengganu (P 36)

Saturday, January 17, 2009

Keputusan Rasmi

Jumlah keseluruhan pengundi: 80, 299
Pengundi biasa: 79,194
Pengundi pos: 1,035

Peratusan Keluar Mengundi: 79.73 %
Jumlah Keluar Mengundi: 63,967

1. Mohd Abdul Wahid Endut (Pakatan Rakyat) : 32,883

2. Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh (Barisan Nasional) : 30,252

3. Azharudin Mamat @ Adam (Bebas) : 193

Undi Rosak : 665

Pemenang: Mohd Abdul Wahid Endut (Pakatan Rakyat)

Majoriti : 2,631

Ahli Parlimen Baru PAS - Pakatan Rakyat yang sudah mendapat mandat untuk mewakili Parlimen Kuala Terengganu

Keputusan Pilihanraya Umum Parlimen Kuala Terengganu 2008

Jumlah Pengundi: 80,325

Peratusan Kaum:
Melayu: 88.14%
China: 10.94%
India: 0.65%
Lain-lain: 0.27%

1. Datuk Razali Ismail (BN) : 32,562
2. Maimun Yusuf (Bebas) : 685
3. Mohamad Sabu (Pas) : 31,934

Majoriti: 628
Jumlah undi: 66,112
Peratus mengundi: 82.31%
Undi rosak: 931

Penyandang: Datuk Razali Ismail (BN) (Majoriti: 1,933 undi)

Pemikir
http://pemikir.blogspot.com

Advertensi:
Jom Belajar Cara Menambah Pendapatan Sampingan di Bengkel Pasaran Hadapan FKLI & FCPO

Read more...

Berundurlah Wahai Karpal Singh - Malaysiakini

Wednesday, January 14, 2009

Saya fikir sudah masanya pemimpin tua seperti Karpal berundur dari arena politik Malaysia. Anak muda seperti saya tidak suka pemimpin tua sebegini.

Biarlah Lim Guan Eng sahaja yang mewakili DAP. Berbincang dengan PAS apa yang perlu dia faham dan tahu pasal isu sebegini. Tidak perlu lagi dibayangi oleh pemimpin tua seperti Karpal.

Di mana semangat Pakatan Rakyat wahai Karpal Singh ?

Dah. Jangan bising-bising.

Berundurlah macam Pak Lah!

No room for hudud in secular M'sia, PAS and Anwar told

Read more...

Slumdog Millionaire

Tuesday, January 13, 2009



Tau pasal filem yang baru menang anugerah Golden Globe ini pun dari Tokrimau.

Ditulis dalam website ini:

To recap briefly, Slumdog Millionaire is the story of Jamal, a sweet-natured, uneducated teenage orphan from Mumbai's appalling slums who serves tea to call-centre workers. By a fluke, he becomes a contestant on the Hindi version of Who Wants to be a Millionaire? and, astonishingly, finds himself on the verge of winning a fortune. Suspected of cheating, he is brutally interrogated by police. But in recounting incidents in his eventful life, he shows how he knew the answers to the specific questions.
Adakah filem ini akan masuk panggung Malaysia ?

Read more...

Iklan Jawatan Kosong

Betulkah ramai orang mencari iklan jawatan kosong menerusi internet sedangkan lebih baik mereka cari di portal khas pasal pekerjaan seperti gov.my untuk sektor kerajaan dan jobstreet.com untuk pekerjaan sektor swasta ?

Read more...

Bila Ada Orang Tidak Buat Kerja - Malaysiakini

Monday, January 12, 2009

Kadang-kadang saya berasa geram, kecewa dan lucu apabila ahli Parlimen sibuk-sibuk pasal longkang, jalan, lif rosak dan hal sebegitu.

Sedangkan ahli Parlimen tanggungjawab dan tugas mereka bukan pasal hal sedemikian.

Ia adalah tugas majlis daerah atau majlis perbandaran - pihak berkuasa tempatan - iaitu mereka yang bertanggungjawab dalam urusan ini secara langsung.

Barangkali orang ramai tidak begitu faham perbezaan ahli Majlis PBT, ADUN dan ahli Parlimen.

Menyebabkan bila mengadu masalah di tempat yang salah, masalah tersebut tidak dapat diselesaikan segera.

Mungkin dari satu sudut lain orang politik pun terlalu mempolitikkan kerja sebegini.

Iyelah, kalau kerja belakang tabir seperti merangka dasar negara (tugas ahli Parlimen) mana mungkin mereka senang nak jadi popular di kalangan ehem ... akar umbi.

Sebab budaya rakyat kebanyakan adalah wakil rakyat mesti ada dalam majlis orang ramai, kenduri kendara, tengok longkang pecah, jalan tidak berturap, lif rosak dan seterusnya. Benda sebegitulah yang orang rasa tugas seorang tok wakil.

Bila ramai dah fikir begitu, maka ramai yang lupa perbezaan tugas seorang eksekutif dan ahli majlis perundangan (DUN & Parlimen)

Maka jadi lah masalah sebegini ...

Legal systems struggle to keep up with Islamic finance

The issue is that Islamic economics have a different premise from conventional banking and applying the same legal principles to decide disputes for both markets does not work.


MALAYSIA launched the world’s first syariah interbank money market and popularised interest-free bonds to establish itself as a leading centre for Islamic finance, but its legal system is struggling to keep up.

Malaysia is not alone. Rival Middle East centres in the US$1 trillion sector are also finding that their legal systems are ill equipped to deal with Islamic finance cases as the market grows at a furious pace.

The issue, bankers and lawyers say, is that Islamic economics have a different premise from conventional banking and applying the same legal principles to decide disputes for both markets does not work.

Unlike conventional banking’s capitalist conviction that winner takes all, Islam argues for a fair distribution of profit and loss and bans purely speculative activity.


“Strong legal systems give birth to strong banking, strong corporate markets and that will then be able to attract more foreign direct investment (FDI),” Rafe Haneef, managing director of Fajr Capital in Kuala Lumpur, said.

“FDI will come to markets where there is strong corporate governance and therefore a strong legal system is required.”

To be sure, few legal disputes have reached Malaysia’s high courts. In fact, only 20 cases have come before them in as many years, estimates Megat Hizaini Hassan, a Kuala Lumpur-based lawyer.

The government has not announced any specific steps to deal with the issue, but there are signs it is rising up the political agenda.

“Dispute resolution mechanisms should also be more accommodative to the application of Islamic legal rules and methods in order to avoid embarrassment to Islamic banking cases as a result of incoherent and anomalous legal judgments,” Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak told an industry forum in November, making him the highest ranking government official to sound an alarm over the problem.

Malaysia has carved out a position as the world’s largest Islamic bond market, with US$66 billion, or 62.6 per cent, of global outstanding sukuk issuance as of the end of June.

CONTEXT

Islamic finance is based on the syariah, or Islamic law.

It avoids the interest-based formula of conventional banking and argues that gains must be derived from ethical investing and for profits and losses to be shared between venture partners.

Most Middle East Islamic financial centres use the syariah as one element of their law. They also use other sources of law, such as French law.

But Malaysian law does not draw on syariah. Islamic banking matters are heard in civil law courts staffed by judges who are not formally trained in syariah.

Jal Othman, a Kuala Lumpur-based Islamic banking lawyer, estimates that no more than 10 of Malaysia’s 12,000 or so lawyers are experts in Islamic finance. Fewer than 10 judges, or less than a tenth, are skilled in the subject.

“You don’t have sufficient precedent which means there may be time bombs ticking,” Jal said.

A 2006 mortgage case, the outcome of which was reaffirmed in a recent judgment, highlights the clash between two sets of legal principals confronting Malaysia’s court system.

A Malaysian court ruled that if an Islamic home mortgage is terminated prematurely, the lender cannot claim for the unaccrued instalments because they have not fallen due yet.

The loan was given based on a popular Islamic finance structure in Malaysia called bai bithaman ajil in which a bank first purchases a house before selling it to the client at a profit.

Islamic finance experts argue the civil court decision did not reflect the principles of the Islamic finance agreement, which created a contract from the outset where the customer has to repay the bank the entire sum, including the cost of the asset and the profit margin.

“This bai bithaman ajil concept is very heavily used in the housing loan market,” said Rasheed Khan, a lawyer. “The sooner this is resolved the better because otherwise it creates a bit of uncertainty.”

But reflecting the fractured nature of the Islamic finance market, the bai bithaman ajil structure is not used in the Middle East because it is viewed as too closely resembling interest-based financing.

WHAT SHOULD BE DONE?

Lawyers and academics have suggested Malaysia employ judges skilled in syariah banking law or create special courts to hear Islamic finance cases.

Some Islamic bankers suggest courts should be required to seek the guidance of Malaysian central bank syariah advisers when deciding Islamic finance matters. The central bank has not commented.

“Decisions of the civil court, however powerful they may be, must consider the fact that the underlying basis of the Islamic banking raison d’etre is to observe the syariah,” Ahmad Hidayat Buang, an Islamic law expert wrote in a law journal.

Even in the Middle East, where the legal system is much more sensitive to syariah, other issues arise.

In Saudi Arabia, which uses syariah as the only basis for its legal system, Islamic banking disputes are dealt with by a central bank panel, not a syariah court.

This was because of a view that the court may be expert in syariah, but judges are often not expert enough in banking, said Ayman Khaleq, a Dubai-based Islamic finance lawyer.

“Syariah knowledge alone is not the answer. Civil and commercial law knowledge is not the answer. A combination of the two is,” he said. - Reuters
Saya sudah sebut pentingnya buat kerja. Bukan bercakap tunjuk hebat dan jadi populis.

Mana ahli Parlimen yang sepatutnya duduk berbincang membuat satu komiti pasal kekeliruan mahkamah sivil dalam urusan kewangan Islam seterusnya meningkatkan status mahkamah Syariah agar boleh mendengar kes-kes muamalah ?

Oh. Benda ini terlaku teknikal. Biarlah "pakar" yang buat.

Masalahnya, "pakar" tersebut tidak ada kuasa untuk mengubah. Dia hanya boleh bagi nasihat dan cadangan kepada kerajaan atau pihak yang berkenaan.

Ahli Parlimen lah yang boleh menggesa orang kerajaan (eksekutif) untuk perbetulkan keadaan dan seterusnya membolehkan orang kehakiman menjalankan kerja mereka pula.

Inilah hal ehwal kerajaan (eksekutif, perundangan kehakiman) Malaysia.

Tidak tahu buat kerja sendiri dan suka campur kerja orang lain.

Kita perlukan ramai orang macam almarhum Prof Tan Sri Ahmad Ibrahim. Buat kerja sahaja dan tak perlu berpolitik sangat macam sesetengah pihak dalam isu Islam (macam hudud) dan tahu-tahu dia dah berjaya lobi kerajaan untuk pinda Artikel 121 (1A) untuk meningkatkan status mahkamah syariah.

Read more...

Hudud: Satu Perspektif ~ Malaysiakini

Thursday, January 08, 2009

1. Mengikut ulama Islam, mereka berbeza pendapat sama ada hudud boleh dilaksanakan ke atas bukan Islam atau tidak. Ada yang kata ia dikenakan kepada semua penduduk dan ada yang mengehadkan hanya kepada Muslim.

2. Apabila hal ini berlaku, maka tanggungjawab ini jatuh ke atas pemimpin negara, untuk mengikut pendapat yang mana satu.

3. Dalam kes di Malaysia, pemimpin yang menyokong undang-undang hudud memilih pendapat yang mengehadkan hudud ini hanya untuk orang Islam sahaja.

4. Sebenarnya hudud ini adalah sebahagian daripada undang-undang jenayah. Undang-undang jenayah ini pula adalah sebahagian daripada undang-undang yang ada.

5. Undang-undang Jenayah Islam ini dibahagikan kepaad 3 bahagian iaitu hudud, qisas dan ta'zir.

6. Dan dalam konteks yang lebih besar, undang-undang jenayah ini merangkumi Kanun Keseksaan (Penal Code) yang bersifat substantif, Kanun Prosedur Jenayah (Criminal Procedure Code) yang bersifat prosedur dan juga Evidence Act untuk pembuktian jenayah. Ia juga boleh disokong dengan undang-undang yang lain.

7. Ini menunjukkan Islam itu bukan hanya mengenai hudud, tetapi walaupun ia sebahagian daripada undang-undang Shariah maka ia merupakan satu perkara yang wajib ke atas umat Islam.

8. Dalam konteks demokrasi, sekiranya majoriti rakyat memilih PAS sebagai parti memerintah maka ia bermaksud mereka memilih untuk undang-undang Shariah dilaksanakan kerana itu adalah antara dasar perjuangan PAS. Sama ada ia adalah undang-undang jenayah, perbankan, kekeluargaan, ekonomi, dan lain-lain.

9. Hukuman hudud memang merupakan undang-undang yang keras. Malah ada yang nakal menyatakan ia tidak bertamadun.

10. Persoalannya, adakah mencuri, pecah rumah, meragut, merompak peniaga yang banyak berlaku hari ini adalah satu perbuatan yang bertamadun ?

11. Orang bukan Islam tidak perlu takut kerana mereka terlepas dari hukuman hudud.

12. Malah sebenarnya orang yang bukan penjenayah langsung tidak perlu takut kepada hukuman hudud kerana ia hanya dikenakan kepada mereka yang buat jenayah dan mereka yang baik-baik akan dilindungi.

13. Adakah salah untuk kita menghukum penjenayah yang telah terbukti dengan nyata mereka melakukan jenayah sehingga menyebabkan mangsa mereka mengalami trauma yang sangat teruk akibat dirompak, diragut dan sebagainya ?

14. Seperti mana yang telah disebutkan, hudud ini juga mempunyai prosedurnya yang lebih ketat dan syarat pembuktian yang juga lebih ketat.

15. Apabila ia lebih ketat dari undang-undang yang sedia ada, maka bukanlah mudah untuk menjatuhkan hukuman terhadap penjenayah.

16. Polis dan pihak pendakwaraya perlu melakukan kerja yang lebih keras, lebih tepat dan lebih betul. Bukan lagi main hentam sahaja.

17. Sekiranya anda faham mengenai prosedur dan pembuktian hudud ini lebih ketat, sudah tentu kita tidak perlukan perjuangan IPCMC kerana proses undang-undang ini sendiri telah menjaga pihak polis agar lebih cermat dalam melakukan hukuman.

18. Persoalan lain yang selalu dibangkitkan adalah , sekiranya seorang Muslim dan seorang non-Muslim melakukan perzinaan, adalah tidak adil seorang itu sahaja yang dirotan sebagai contoh.

19. Adil atau tidak itu sila rujuk dahulu perkara # 3 & # 7.

20. Orang bukan Islam sendiri memutuskan tidak mahu hudud dilaksanakan di atas mereka. Maka apa yang boleh dilakukan ? Itu pilihan mereka sendiri di dalam negara demokrasi. Pemimpin Islam menghormati pilihan tersebut.

21. Tetapi pada masa yang sama, semua pihak perlu menghormati hak & kewajipan orang Muslim untuk diadili dengan undang-undang jenayahnya sendiri. Inilah prinsip asas dalam negara demokrasi sekiranya perkara # 8 berlaku.

22. Sebagai tambahan, sekiranya orang Muslim itu dikenakan hukuman tersebut, maka ia sebenarnya adalah tanda taubat dirinya terhadap kesalahan yang dilakukan di dunia. Maka di akhirat dia akan selamat.

23. Persoalan lain adalah isu rogol.

24. Maka adalah perlu diperhatikan sama ada isu rogol ini jatuh ke dalam undang-undang hudud atau pun tidak ?

25. Memandangkan hukuman rogol tidak dinyatakan secara jelas maka satu diskusi antara pakar-pakar perlu dilakukan untuk memastikan sama ada ia jatuh ke dalam kes hudud atau pun ta'zir.

26. Dan sekiranya ia jatuh ke dalam ta'zir, maka beban pembuktian dan prosedurnya adalah tidak seketat undang-undang hudud.

27. Tetapi harus diingat, dalam kita ingin melindungi mangsa rogol yang sebenar, kita juga perlu melindungi orang lelaki yang ingin dijadikan pak sanggup oleh sesetengah wanita.

28. Apa yang banyak berlaku sekarang, zina dibuat suka sama suka, bila sudah mengandung dan si lelaki tidak mahu bertanggungjawab maka mereka membuat laporan kes rogol. Sedangkan ia adalah kes zina.

29. Apabila kes dalam perkara # 28 berlaku tetapi disebabkan beberapa faktor, si wanita ingin mencari pak sanggup lalu cuba memerangkap lelaki yang tidak bersalah.

30. Maka dalam perkara # 28 & # 29 undang-undang juga perlu untuk melindungi pihak sebegitu.

31. Justeru, rasa takut orang bukan Islam sebenarnya sesuatu yang tidak berasas.

32. Ketakutan orang biasa yang baik-baik juga tidak berasas kerana orang tidak bersalah tidak akan dihukum. Ia hanya untuk penjenayah sahaja.

33. Tetapi cuba anda fikir lebih jauh, kalau orang baik-baik pun sudah rasa takut, bayangkan rasa takut yang Allah swt letak dalam diri penjenayah itu bagaimana rasanya. Sudah tentu mereka akan fikir 1000x untuk melakukan perbuatan mencuri, merompak, meragut itu semua tadi.

34. Maka sudah tentulah kadar jenayah akan merudum kerana orang baik-baik pun dah rasa takut maka para penjenayah apatah lagi. Sudah tentu mereka yang paling kecut perut.

35. Itulah keistimewaan undang-undang Allah yang boleh meletakkan rasa takut kepada penjenayah lebih daripada mereka takut kepada teknologi tertentu seperti CCTV, DNA, CSI, M16, revolver pihak polis dan sebagainya.

Read more...

Abdul Wahid Endut, Calon PAS - Malaysiakini

Friday, January 02, 2009

PAS menamakan Abdul Wahid Endut, ADUN Wakaf Mempelam sebagai calon Parlimen Kuala Terengganu.

Kedudukan Parlimen Kuala Terengganu ini boleh dikira sebagai 50-50. Sebab PAS dan UMNO saling memenangi kerusi ini sejak dahulu.

Menarik untuk dilihat, kenapa 3 DUN dibawah Parlimen Kuala Terengganu ini boleh dimenangi oleh PAS tetapi kerusi Parlimennya dimenangi oleh BN ?

Pilihanraya kali ini berlangsung dalam keadaan Pakatan Rakyat popularitinya agak merudum kerana kegagalan Anwar Ibrahim merealisasikan projek 16 September.

UMNO dan BN pula menyaksikan proses peralihan kuasa Pak Lah - Najib pada Mac 2009.

Adakah para pengundi akan mengambil kira sentimen ini ?

Tetapi sekiranya melihat pengundian orang tempatan di sana, Abdul Wahid Endut merupakan ADUN Wakaf Mempelam sejak 1990. Itu sudah 5 penggal. Bukan mudah mempertahankan kerusi selama 5 penggal apatah lagi dalam posisi pembangkang untuk 4 penggal.

Ini menunjukkan walaupun orang tempatan mengundi BN untuk kerusi Parlimen, tetapi mereka masih mahukan Abdul Wahid Endut sebagai wakil mereka di DUN.

Adakah faktor personaliti calon benar-benar memainkan peranan ?

Selaku orang PAS, kita yakin ia bukan dibuat sekadar tangkap muat atau untuk memuaskan hati pihak tertentu.

Walaupun sebelum ini kedengaran nama-nama lain yang lebih favourite, tetapi yakin lah dengan keputusan yang dibuat atas dasar musyawarah. Itu adalah ketetapan yang lebih baik.

Nak bergaduh pasal calon sudah habis tempohnya, apabila sudah diumumkan calon yang dipilih maka, kita perlu sokong sepenuhnya.

Itulah adab dan akhlak dalam berorganisasi.

Tahu masa untuk berkhilaf, dan tahu masa untuk bersatu hati.

Tetapi sekiranya ada orang PAS cuba buat khianat terhadap parti sendiri, maka itu adalah sesuatu yang malang.

Kalau pun benci sangat terhadap keputusan ini, berdiam diri adalah lebih baik dari berbuat bising sehingga mengelirukan orang ramai.

Read more...

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP