Sekumpulan Penyokong PKR Pukul Wartawan

Monday, August 18, 2008

Semua orang tahu, sewaktu penamaan calon, pusat pengiraan undi, dan pengumuman kemenangan calon dalam pilihanraya, kalau tidak beribu, sudah pasti beratus polis berpakaian seragam dan preman akan berada di situ.

Jadi, bukan senang nak buat kecoh. Apatah lagi kalau mahu guna kekerasan.

Tapi di Permatang Pauh Sabtu lepas, dikhabarkan ada wartawan yang dibelasah oleh sekumpulan penyokong PKR.

Sekumpulan itu maksudnya ramai. Bukan hanya seorang dua yang terlibat.

Hebat sungguh sekumpulan penyokong PKR ini, walaupun dengan kehadiran beribu-ribu polis di kawasan penamaan calon, sekumpulan penyokong PKR ini masih sempat membelasah wartawan.

Sama ada polis tidak tahu, atau gagal mengesan kejadian itu berlaku. Itu saya tidak pasti.

Apa yang pasti, beribu-ribu polis berpakaian seragam dan preman ada disitu dan sekumpulan penyokong PKR ini berjaya dengan cemerlang, gemilang dan terbilang untuk membelasah wartawan.

Anwar Ibrahim tentu bangga ada sekumpulan penyokong PKR ini. Sudah tentu kehadiran sekumpulan penyokong PKR ini amat diperlukan sekiranya Anwar Ibrahim ingin ditahan oleh pihak polis dalam salah laku kes liwat jika perlu kelak.

Bukan mudah untuk mempunyai sekumpulan penyokong PKR yang boleh membelasah wartawan beramai-ramai dengan kehadiran ribuan polis dan anggota keselamatan di sekitar.

Sekumpulan penyokong PKR ini bukan calang-calang orang. Ribuan polis yang ada disekitar pun mereka tidak takut. Malah berjaya melakukannya tanpa seorang daripada mereka pun berjaya ditangkap oleh polis.

Yang berjaya ditangkap hanyalah gambar-gambar mereka dengan aksi memukul.

Sekumpulan penyokong PKR ini dikatakan memukul wartawan tersebut kerana sedang mengambil gambar mereka. Mereka berang, marah lalu jom ramai-ramai kita pukul.

Tetapi sekumpulan penyokong PKR ini tidak pula berang dan marah kepada orang yang berjaya mengambil gambar mereka yang sedang memukul wartawan tersebut. Tidak ada tanda-tanda pun orang yang mengambil gambar mereka sedang membelasah itu tadi cuba menghalang perbuatan ganas mereka itu dirakam.

Gambar-gambar nya sungguh jelas sehingga boleh ditunjukkan di akhbar-akhbar, berita TV malah Pak Lah dan pemimpin UMNO lain pun boleh komen.

Kalau berang sangat dengan wartawan yang mengambil gambar mereka, kenapa dibiarkan orang yang mengambil gambar mereka beraksi ganas dibiarkan sihat walafiat? Diskriminasi?

Teringat pula kes bakar bendera di Batu Burok, Terengganu. Ada saja orang yang sempat mengambil gambar si pembakar bendera tersebut, dan pembakar bendera tersebut tidak pula berang aksi ganasnya dirakam dalam lensa kamera.

Kalau sudah dapat gambar dengan jelas begitu, sudah tentu polis akan ambil keterangan dulu dari orang yang berjaya menangkap gambar-gambar itu tadi.

Ikut logik akal, tiada siapa berani nak belasah orang lain secara terang-terang apabila ada ribuan polis di sekitar.

Pencuri mana yang bodoh sangat mencuri barang orang lain semasa diperhatikan polis?

Tetapi sekumpulan penyokong PKR ini sungguh berani. Sampai dia boleh agak kalau polis tahu pun, polis tidak akan berusaha menangkap dan memberkas mereka.

Susah sangat agaknya nak suruh FRU datang membelasah dan menangkap sekumpulan penyokong PKR yang buat kacau ini.

Atau buta sungguh polis-polis yang bertugas di Permatang Pauh tempoh hari. ]

Tak mungkin polis pengecut. Buat apa jadi polis kalau pengecut.

Musa Hassan perlu siasat hal ini. Bagaimana ribuan polis boleh gagal mengesan kejadian ini berlaku on the spot dan terus mengambil tindakan yang wajar?

Kalau Ahmad pukul Abu, mungkin susah nak kesan.

Tapi kalau Ahmad, Abu dan 15 orang kawan-kawan lain memukul dan membelasah, takkanlah seorang polis dari ribuan yang ada pun tidak boleh perasan?

Rakyat Malaysia dalam bahaya kalau itu halnya.

Baca: Eh, Itu SB. Ini SB. La, diorang menyamar jadi media ...

0 comments:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP