Wednesday, January 21, 2004

Program Khidmat Negara -
Pelajar IPTA sokong, puji

MUKADIMAH
Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pertahanan, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini mengadakan pertemuan dengan barisan kepimpinan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di Kuala Lumpur.
Tujuan pertemuan itu ialah untuk memberi penjelasan terhadap pelaksanaan Program Khidmat Negara (PKN).
Ini kerana terdapat pemimpin pelajar tidak mendapat maklumat tepat berhubung PKN sehingga mereka berasa musykil terhadap pelaksanaan program yang akan bermula pada 16 Februari 2004.

Wartawan Utusan Malaysia, ROHANA MAN meninjau pendapat pelajar IPTA berhubung pelaksanaan PKN.

PELAJAR institusi pengajian tinggi awam (IPTA) bukan sahaja menyokong penuh usaha kerajaan mengadakan Program Khidmat Negara (PKN).
Malah tinjauan Utusan Malaysia di kalangan pelajar IPTA mendapati mereka mahu PKN diperluaskan di semua universiti awam dan swasta pada masa depan.

Mereka turut melahirkan `kekesalan' kerana tidak berpeluang menyertai PKN.
Ini kerana PKN diadakan khusus untuk lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan mereka yang lahir pada tahun 1986. selanjutnya

*Tidak dinafikan bahawa tidak semua pelajar IPTA tidak setuju dengan PKN yang bakal diadakan nanti, satu kepujian diberikan kepada pihak kerajaan di atas usaha tersebut, namun apa yang dipertikaikan oleh sesetengah pihak ialah tentang pengisian yang bakal diberikan kepada pelajar2 lepasan SPM tersebut. adakah ia benar2 mampu memberi kesan kepada mereka dengan modul yang ada sekarang, sepanjang tempoh tersebut ataupun disebaliknya. Bukan itu sahaja, bahkan juga terdapat banyak lagi masalah2 lain berkenaan dengan tempat, perbelanjaan dan sebagainya yang diadukan oleh para ibubapa pelajar2 yang terlibat di samping kekurangan itu dan kekurangan ini sebagaimana yang dilaporkan. program seperti ini memang patut diadakan, tapi ia memerlukan perancangan dan pelaksanaan yang cukup rapi agar objektif yang ingin dicapai betul2 tercapai.

0 comments:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP