Friday, December 19, 2003

Rahsia yang terkandung dalam ucapan amin

Sabda nabi S.A.W. : " Perbanyakkanlah oleh kamu mengucapkan perkataan AMIN".
(Riwayat ibnu majah)


Pengajaran hadis:

1. Ucapan amin merupakan satu keunukan yang dianugerahkan Allah kepada umat Nabi Muhammad SAW. Anugerah ini menyebabkan membuaknya kebencian dan dendam yang amat sgt di hati orang yahudi. Hati mereka bertambah sakit apabila melihat kaum muslimin berdoa dan mengaminklan kesejahteraan antara satu sama lain walaupun berlainan negeri, latar belakang, warna kulit, bangsa dan bahasa.

2. Maksud amin ialah 'perkenankanlah ya Allah' @ 'terimalah ya Allah' @ 'lakukanlah ya Allah' @ 'jadikanlah ya Allah'.

3. Ucapan amin adalah antara pintu keampunan Allah SWT ke atas hamba-hambanya. Pengampunan Allah itu berhasil apabila ucapan amin para makmum dalam solat (setelah imam selesai membaca al-fatihah) sertentak dgn amin para malaikat.
(Riwayat imam malik,bukhari, muslim, abu daud, an-nasaei dan ibnu majjah)

4. "Apabila kaum muslimin berkumpul, kemudian sebahagian drp mereka berdoa, manakala sebahagian yang lain mengaminkan, maka Allah akan memperkenankan doa mereka itu".
(Riwayat al-hakim)

5. Ucapan amin tidak sepatutnya berlaku dlm ritual solat shj, sebaliknya hendaklah dikembangkan dlm seluruh aspek aktiviti kehidupan kita, contohnya apabila seorang guru berkata: "Semoga Allah mengurniakan keberkatan ilmu kepada kita", maka murid-murid pun hendaklah berkata, "Amin". Nabi SAW sendiri menganjurkan dan mendorong kita untuk memperbanyakkan ucapan amin dalam kehidupan.

6. Hadis di atas sarat dgn mesej dan pengajaran yang berguna kepada kita semua. Di antaranya, mendorong dan mendidik kita supaya sentiasa bergantung harap kepada rahmat Allah SWT, anjuran supaya memperbanyakkan melakukan kebaikan dan sentiasa bercakap dgn perkataan-perkatan yg baik lagi diredhai Allah SWT.

dipetik drp Majalah Anis, Disember 2003.

Doa drp saya (nanti sahabat-sahabat semua ucap amin ye!):

"Ya Allah, perelokkanlah kesudahan urusan kami sekaliannya dan jauhkanlah kami daripada kehinaan dunia dan azab di akhirat".

0 comments:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP