Thursday, July 31, 2003

Salafiyyah Wahabiyyah
Tidak semua ulama' aliran Salafiyy menentang jemaah-jemaah Islam. Ada di antara mereka yang menyokong jemaah-jemaah Islam tersebut.

Ada juga sebahagian syeikh2 salafi yg mendokong tokoh2 dan gerakan Islam atas alasan siyasah syar�iah serta tidak mahu menafikan kebaikan dan jasa yg dicurahkan oleh tokoh2 ini atau gerakan2 islam ini yg pada kenyataannya memang benar2 wujud. Syeikh2 ini kemudiannya berusaha utk menasihati dan menegur pemuda2 yg terbabit dgn gerakan islam agar meninggalkan mana2 amalan atau pemikiran yg dianggap salah atau bid�ah.

Ini adalah saranan dari syeikh bin bazz sendiri yg menganjurkan agar membantu gerakan Islam dgn cara antara lain memberi teguran dan nasihat kpd mereka. Boleh lihat fatwa ini dalam website syeikh Bin Baz.

Ada sebahagian syeikh2 salafiyah yg memang pada dasarnya menentang fikrah hizbiyah/partisan spt jamaah2 islam yg wujud hari ini


Ini adalah sebahagian perbahasan yang ada di link di bawah. sila baca dengan teliti.

Penjelasan sekitar perselisihan ulama Salafi dan Ikhwan

Pakdi : Yang bermasalah adalah golongan ekstremis yang tidak mahu berlapang dada dan mereka yang mengaji yang tak habis lagi tetapi sudah berani mengeluarkan fatwa sesuka hati.

0 comments:

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP