Aku Malas

Saturday, August 29, 2009

Macam-macam cerita politik berlaku sekarang.

Tapi malas nak mengulas apa-apa.

Sebabnya keadaan politik di Malaysia ini entah apa-apa. Baik dari Pakatan Rakyat mahupun Barisan Nasional. Saya tidak nampak perbezaan ketara. 90% ahli politik cuma nak menang undi.

Satu pihak semua salahkan Melayu. Hanya Melayu yang ekstrem.

Satu pihak semua salahkan orang bukan Melayu.

Tidak ada pihak yang ingin berlaku adil.

Kalau dah memang orang tu protect kongsi gelap, buat apa kita nak defend dia ? Dah memang dia yang lindung bapak-bapak ayam, tokey vcd haram, tokey dadah dan sebagainya.

Kalau dah memang orang tu kaki rasuah, buat apa nak defend dia? Dah sah-sah dia yang menyebabkan rakyat marhaen teraniaya.

Saya rasa ada Melayu bodoh, zalim, bahlol.

Saya pun rasa ada Cina bodoh, zalim, bahlol.

Saya pun rasa ada India bodoh, zalim, bahlol.

Tapi malangnya, hanya sedikit yang melihat dengan mata hati.

Ramai yang cuma terikut-ikut dengan sentimen. Tak ramai cuba melihat kebenaran.

Read more...

Kerajaan Perpaduan mematangkan PAS

Wednesday, June 24, 2009


1. Isu kerajaan perpaduan adalah isu yang mematangkan PAS.

2. Ia juga adalah pembersihan semulajadi untuk membuang anasir-anasir khianat dalam jemaah.

3. Didoakan agar TG Nik Aziz akan terus sihat untuk terus dapat hadir dalam mesyuarat-mesyuarat agar tidak lagi termakan dengan khabar-khabar angin, dan penasihat-penasihat yang melaga-lagakan pimpinan kerana agenda peribadi.

Read more...

Kerajaan Perpaduan

Wednesday, June 10, 2009

1. Tidak dinafikan, konsepnya kabur.

2. Tetapi adalah satu prinsip Islam untuk kita, sebagai pendakwah, untuk buat engagement dengan mana-mana pihak tanpa ada halangan. Nabi saw pun berutus surat, bersua muka, memeterai perjanjian dengan pelbagai pihak.

3. Maka, sekadar nak jumpa, bincang, muzakarah, muqabalah antara pemimpin PAS dengan UMNO seharusnya bukan lah satu isu besar. Ia adalah kewajipan.

4. Cumanya, ia haruslah diasingkan dengan isu penggabungan UMNO-PAS. Dan saya tidak fikir pimpinan PAS akan bergabung dengan UMNO secara mutlak selagi mana dasar utamanya tidak berubah.

5. Tetapi adalah tidak mustahil untuk PAS dan UMNO berpadu suara dalam isu-isu tertentu.

6. Kenapa bila DAP, Gerakan dan MCA berpadu suara dalam isu tertentu tiada siapa mahu komplen ?

7. DAP, Gerakan, MCA boleh mintak hapuskan kuota. Ok. Takpa. Itu demokrasi.

8. Tapi PAS bila nak bincang pasal isu kuota, oh itu tidak boleh. Itu mengkhianati amanah rakyat namanya.

Apa punya turr...

Read more...

Waheeda Ingin Bersara ?

Friday, May 29, 2009

Kebenaran akan terungkai 2 Jun ini - Waheeda

Nekad undur diri daripada industri seni

Waheeda ingin bersara?

Oleh WAHIDA ASRANI (Via MStar)

NADA suaranya kedengaran cukup ceria, tetapi adakalanya, penyanyi dan pelakon Waheeda ini jelas gagal menyembunyikan perasaan sedihnya berdepan dengan kontroversi yang amat hebat dalam dirinya ketika ini.

Benar kata penyanyi yang popular dengan lagu Wassini ini, bukan mudah untuk menjadi 'dirinya'...apa yang ditanggung selama ini cukup berat. Dikecam sebagai perampas suami orang serta pemusnah rumahtangga adalah label yang amat dahsyat diberikan sesetengah pihak yang belum tahu hujung pangkal kebenarannya.

Tetapi, luah wanita berusia 30 tahun ini, biarlah apa saja tanggapan yang singgah terhadap dirinya. Asalkan keluarga dan kenalan rapat mengetahui kisah sebenarnya, itu sudah cukup memadai buat Waheeda walaupun tohmahan buruk akan terus berselingkar di dalam dirinya.

Pendedahan isteri penyanyi nasyid dan penceramah bebas, Ustaz Akhil Hayy, iaitu Maizawati Zainal yang mengaku suaminya memang mempunyai hubungan dengan penyanyi itu juga nampaknya semakin 'panas' apatah lagi bila Maizawati dilihat semakin 'berani' mengeluarkan kenyataan kepada media tentang masalah yang melanda rumahtangganya itu sehingga dia mengambil keputusan untuk bercerai dengan Akhil.

Antara yang didedahkan oleh Maizawati, dia pernah menyatakan persetujuan membenarkan Akhil berkahwin lagi dan bersedia hidup bermadu setelah suaminya itu mengaku tentang hubungannya dengan Waheeda.
"Saya sudah bosan. Tidak guna untuk saya terus berdakwah menerusi bidang ini jika orang akan pertikaikan kredibiliti saya."

Namun, dia tidak tahu apa status hubungan suaminya dengan penyanyi itu kini apatah lagi Akhil sendiri sudah tiga bulan tidak pulang ke rumah dan hanya mengikuti perkembangan kisah suaminya itu menerusi media.

Kata Maizawati lagi, dia terpaksa mengambil keputusan bercerai untuk membina kehidupan baru dan kes berkaitan perceraiannya dengan Akhil akan dibicarakan di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh pada 2 Jun depan.

Dengan keadaan sekarang yang dilihat semakin 'berapi' ini, tutur Waheeda, biarlah dia terus bersabar dengan apa yang berlaku. Apapun, kesabaran itu tetap ada hadnya, cuma katanya, biarlah masa saja yang menentukan.

Namun, luah Waheeda, dia menafikan khabar angin yang mengatakan dirinya amat tertekan dengan tindakan Maizawati itu yang terus-menerus mengeluarkan kenyataan. Malah, khabar angin itu turut mengatakan Waheeda juga turut kesal dengan tindakan Akhil yang masih terus mendiamkan diri.

Akibat terlalu tertekan dengan hal ini, Waheeda dikatakan menjerit-jerit seperti orang gila sehinggakan beberapa barang di rumahnya juga habis dihempaskan kerana terlalu geram.

"Tak mengapalah. Biar mereka (Akhil dan Maiza) selesaikan. Kita tunggu saja 2 Jun ini...kebenaran akan terungkai juga," luah Waheeda dalam nada perlahan, sambil enggan mengulas lanjut tentang perkara tersebut.

Katanya, buat masa ini dia lebih memberikan perhatian kepada kesihatannya yang tidak begitu baik sejak kebelakangan ini.

"Sekarang ini saya tengah berubat...penyakit yang sudah lama sebenarnya saya alami. Cuma sekarang ini semakin teruk pula," ujarnya yang tidak mahu bercerita lanjut tentangnya.

Nekad tinggalkan dunia seni

Lebih setahun yang lalu, Waheeda pernah menyuarakan hasratnya untuk meninggalkan karier seninya sebagai penyanyi dan pelakon. Ketika itu, ramai yang merasakan keputusan tersebut dibuat oleh Waheeda gara-gara isu kononnya penyanyi ini telah berkahwin dengan Akhil.

Namun, Waheeda masih lagi dilihat terus aktif dengan aktiviti seninya sehingga hari ini. Katanya ketika itu, dia menunggu album terbarunya dikeluarkan terlebih dahulu sebelum terus berundur. Dan memandangkan pada waktu itu semakin banyak tawaran yang datang, dia tidak menolaknya sementara menantikan albumnya itu siap.

Tetapi, tegasnya, dia tetap menyimpan hasratnya untuk tinggalkan bidang seni satu masa nanti.

Namun, dengan kontroversi hebat yang melanda dirinya ketika ini, kata Waheeda, dia memang nekad untuk 'bersara' dan kemungkinan besar akan terus menghentikan projek penghasilan album terbarunya itu.

"Saya sudah bosan. Dari dulu sampai sekarang macam-macam orang bercakap tentang saya. Kontroversi seperti inilah sebenarnya yang membuatkan saya ingin berhenti ketika itu. Untuk apa saya terus berada di sini sedangkan reputasi dan kredibiliti saya sudah tiada.

"Mungkin dulu saya bercakap seperti ini juga, tetapi saya tetap terus berada di dalam industri. Tetapi kini, saya rasa cukuplah apa yang saya lalui. Saya nekad untuk berhenti terus.

"Tidak guna untuk saya terus berdakwah menerusi bidang ini jika orang akan pertikaikan kredibiliti saya. Ibubapa saya juga menyarankan perkara yang sama kerana mereka tak sanggup melihat saya terus dilanda benda-benda macam ni.

"Sekarang ini saya tengah tunggu untuk selesaikan dulu projek-projek lakonan termasuklah program Cafe Akhil Hayy," kata Waheeda.

Walaupun sedar tindakannya itu tidak bermaksud akan mengakhirkan segala kontroversi yang melanda, namun kata Waheeda, 'at least' kehidupannya selepas ini mungkin akan lebih 'tenang'.

"Saya masih ada banyak benda yang boleh dibuat. Saya ingin terus lakukan kerja-kerja kebajikan. Ketika ini pun saya bertugas sebagai 'facilitator' di Pertubuhan Kebajikan Darul Islah Selangor (PERKID).

"Mungkin jika saya ingin siapkan juga album tersebut, saya akan buat 'senyap-senyap' saja tanpa sebarang publisiti. Siapa yang nampak album saya itu di pasaran, itu sajalah...tidak akan ada majlis pelancaran atau sebagainya," kata Waheeda yang akui dia telah merakamkan semua lagu dalam album terbarunya itu

Read more...

Tahun Depan SPM cuma 10 subjek

Thursday, May 28, 2009

Pakdi: Aku ingat ada orang tak paham sistem SPM terbuka ni. Aku pun tak tahu siapa yang bagi pemahaman tak betul pada budak-budak yang nak ambik SPM ni.

SPM ni tiket masuk universiti je. Tak lebih dari itu.

Kalau score, bagus. Senang dapat biasiswa. JPA hantar luar negara.

Tapi biasiswa boleh dapat lagi kalau score masa matrikulasi, STPM, 1st year di universiti dan even kalau score baik punya sepanjang buat degree boleh apply lagi masa final year.

Ini SPM jadi tempat nak tunjuk power pulak ambik banyak gilerrrrrrrrrrr subject.

Bagi aku student yang score 7 1A straight out of 7 subjects is better (100% 1A) than student yang ambik 15 subjek tapi cuma dapat 10 1A (66% 1A).

Mungkin jugak sistem biasiswa tu ada flaw dan boleh dimanipulasi. Menyebabkan ada student yang tidak dapat biasasiwa walaupun dapat 100% 1A.

10-subject cap for SPM from next year
By SARBAN SINGH

NILAI: Beginning next year, students sitting for SPM will only be allowed to take a maximum of 10 subjects.

Deputy Prime Minister and Education Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said this was because 90% of all students took a maximum of 10 subjects or less.

“We want to streamline and also make it easier when it comes to giving out scholarships,” he told reporters on Thursday after laying the foundation stone for the new Tunku Kurshiah College.

He added the grading system for the examination will also be improvised to better reflect the academic achievements of students.

(The Star)

Read more...

Kerja-Kerja Bodoh Dalam PAS

Tuesday, April 28, 2009

1. Saya fikir Ustaz Nik Abduh membuat satu pendedahan yang berani.

2. Pendedahan itu menyebabkan ada yang melatah dan geram dan menyerang Ustaz Nik Abduh bertubi-tubi.

3. Saya juga berpendapat, pendedahan ini dapat sedikit sebanyak memberikan panduan yang lebih jelas kepada ahli di peringkat bawah. Apa yang menyebabkan TG Hadi Awang dan TG Nik Aziz kelihatan berselisih.

4. Saya melihat kemelut PAS akhir-akhir ini sebagai satu pembersihan yang natural.

5. Maklumlah, tengah "kuat" dan ada "potensi".

6. Masa lemah siapa pun tak sudi.

7. Sudah tentulah Allah swt lebih tahu dan lebih layak siapa yang akan terus memimpin organisasi Islam seperti PAS.

Baca: Kerja-kerja Bodoh Dalam PAS

Read more...

Anak-Anak Kita

Thursday, April 23, 2009


Anak-Anak Kita - M Nasir

Lirik + Lagu : M. Nasir

Anak-anak kitakah yang berlari telanjang
Di bawah mentari sumbing
Sambil bernyanyi lagu
Ketakutan hari-hari ini

Anak-anak kitakah yang memikul beban
Kesilapan kita
Hingga dia tak kenal
Budaya canggung bangsa sendiri

Selamatkan anak kita
Dari padang jerangkap samar
Selamatkan anak kita
Orde baru politikus usang

Anak-anak kitakah yang bermain
Di hutan belukar
Dengan senapang kayu ubi
Cambah tak kenal bahaya

Anak-anak kitakah yang tak tahu nak pulang
Bila petang
kerana terlalu sibuk main lastik
Dan berpistolan
Pistol-pistolan

Jaga-jaga anak kita
Jangan sampai jadi hamba
Jaga-jaga anak kita
Kita ini orang merdeka

Panggillah mereka pulang
Ayah nak ajar
Tentang kurang ajar
Jadi mereka takkan sendiri lagi

Panggillah mereka pulang
Ayah nak ajar
Tentang kurang ajar
Jadi mereka takkan dimomok lagi

Fikir
Selamatkah kita di tangan tukang karut itu
Fikir
Selamatkah kita di tangan dalang wayang itu
Fikir
Selamatkah kita di tangan ahli koporat itu
Fikir
Selamatkah kita di tangan doktor jiwa itu
Fikir
Selamatkah kita di tangan pakar kitab itu
Fikir
Selamatkah kita di tangan tuhan-tuhan itu

Read more...

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP